628 farklı bitkiye zarar veriyor

Düzce’de uzun yıllardan beri görülen ve bölgeye uyum sağlayan amerikan beyaz kelebeği zararlısı birinci döl zararı genellikle haziran ayının 3. Haftalarında görülmeye başlanmaktadır

Gündem - 1 hafta önce

DÜZCE(İHA) – Düzce Tarım ve Orman il Müdürü Esra Uzun, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede son çare olarak kimyasal mücadele uygulamalarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Düzce’de uzun yıllardan beri görülen ve bölgeye uyum sağlayan Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararı genellikle haziran ayının 3. haftalarında görülmeye başlanmaktadır. Birçok bitkiden beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getirebilmektedir. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle bölgede en çok dut, akçaağaç ve Fındıklarda görüldüğünü ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edildi.

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına yumurta bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar toplu halde yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde birlikte yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından etrafa dağılarak gelecek dönemin erginlerini oluşturmak üzere dinlenme ya da kışlama formu olan pupa dönemine girerek toprağın çatlakları, evlerin çatı aralarına ya da ağaç gövdesinde gizlenmektedir.

2024 yılında ilk kelebek çıkışlarının Haziran ayı başında görüldüğü ancak kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü, bugünlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir. Şayet yumurta bulunursa hava sıcaklığına bağlı olarak bu yumurtalar 1-3 günde açılacaktır ve yumurtadan çıkan genç larvaların yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenerek yaşamlarını sürdürecektir. “Haziran ve Ağustos döl zamanı”

Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun bölgemizde haziran ve ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele dahilinde yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini söyledi. Uzun, çıkışların aynı anda olmaması nedeniyle üreticilerin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri zararlının ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıkması durumunda mücadele çalışmalarına başlamaları gerektiğini belirtti. “Son çare kimyasal”

“Mücadelede öncelikli olarak alternatif mücadele içeren Entegre Mücadele Prensipleri hedef alınmalı” diyen İl Müdürü Esra Uzun “Gerek kalınması durumunda son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmelidir. Kelebeğin çıkış ve popülasyon yoğunluğunu tespit etme amacıyla Feromon ve Işık tuzaklarıyla ergin kelebeklerin çıkışı ve yoğunluğu belirlenerek mücadeleye karar verilmeli, Fındık alanlarında ocak başı 5 tırtıl kolonisi tespit edilirse mücadeleye karar verilmelidir. Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevresel zararı az olan yöntemlere öncelik vermek üzere değişik mücadele yöntemleri bir arada kullanılabilir. Öncelikle mekaniksel mücadele, biyolojik mücadele ve fiziksel yöntemler uygulanır. Eğer uygulamalar yeterli olmaz ise çevre dostu pestisitler kullanılır. Kullanılacak ilaçlar seçilirken çevre ve doğal düşmanlar için en az zararlı olan kimyasal ilaçlar seçilir ve uygulanır. Öncelikle yumurta kümelerinin ağaçlardan toplanarak imha edilmesi Kültürel Mücadelede büyük önem arz etmekte ve Teleskobik makaslarla uzun dallardaki tırtıl kolonilerini kesip atmak herhangi bir kimyasala gerek kalmaksızın hem çevre hem de insan sağlığını korumuş olacaktır. Ayrıca ağaç gövdelerine karton, mukavva ya da jüt çuvalların asılması böceğin toplu halde yakalanmasına yardımcı olacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Ekonomik zararı azaltmak”

Mücadelede asıl amaç, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olduğunu işaret eden Esra Uzun, “Düzce İl Özel İdaresi bütçesinden alımı yapılan ilaçlar zararlının yoğun görüldüğü muhtarlıklara dağıtılacak. Dağıtımı yapılan bu ilaçlar ile köylerin ortak alanları, yol kenarları, meraların ilaçlamaları yapılacak. Çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye karar verilmelidir. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olduğunu, bu nedenle öncelikle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmaları, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekir” dedi.

Esra Uzun son olarak ise “İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Mücadelede toplu mücadelenin önem arz etmesi nedeniyle zararlının yoğun olduğu alanlarda birlikte mücadele zararlının yoğunluğunu düşürecektir. Üreticilerimizin dikkatli olması İlimizde Fındıkta sezon ortası olması hasebiyle üreticilerimizin mücadeleye zaman ayırmaları aksi halde böceğin bitkideki yaprakları yiyerek önemli derecede verimi olumsuz etkileyebileceği bilinmesi gerekmektedir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Samsunspor’da geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı

2024-06-18 16:24 - Spor

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 6 yaralı

2024-06-20 01:13 - Gündem

Trabzonspor, Lundstram ve Barisic ile anlaştı

2024-06-21 17:43 - Spor

Erken tanı ALS’de hastanın hayat kalitesini arttırmak için çok önemli

2024-06-21 15:53 - Yaşam

Kastamonu Üniversitesi’nden THE etki sıralamasında büyük başarı

2024-06-22 12:45 - Eğitim

Beyşehir Gölü’nde tekne alabora oldu: 3 kişi kurtarıldı, 1 kişi boğuldu

2024-06-23 14:29 - Gündem

Samsun’un kırsal mahalle okuluna metaverse sınıfı

2024-06-22 18:03 - Eğitim

Nevşehir’de dolu yağışından 40 bin dekar alan zarar gördü

2024-06-20 11:26 - Gündem

Cildiye profesörü uyardı: “Tırnak dibinde görülen siyah leke, cilt kanseri öncüsü olabilir”

2024-06-21 12:49 - Yaşam

Başkan Kaya, Yeşilbük mahallesindeki geleneksel bayramlaşma törenine katıldı

2024-06-18 15:37 - Politika

İlgili Haberler

Yağlı direk yarışları nefesleri kesti, büyük ödülü kimse alamadı

20:04 - Gündem

Sinop’ta trafik kazası: 2 yaralı

20:06 - Gündem

Kdz. Ereğli’de 1 Temmuz Kabotaj Bayramı Coşkuyla Kutlandı

20:08 - Gündem

2 yaşındaki çocuğu otoparkta unuttular

19:01 - Gündem

Hükümlüler ve çocuklara tatlı ikramı

19:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Sinop’ta trafik kazası: 2 yaralı

20:06 - Gündem

Yayla evi küle döndü

19:39 - Gündem

2 yaşındaki çocuğu otoparkta unuttular

19:01 - Gündem

Boğulma tehlikesi geçiren genci dalgıçlar kurtardı

18:08 - Gündem

Samsun’da otomobil ile pikap çarpıştı: 1 yaralı

18:06 - Gündem