Bu bağımlılıklar insanın yaşam kalitesini düşürüyor

Psikolog irem durna, sigara, alkol, uyuşturucu madde, kumar, internet, sosyal medya, yeme ve alışveriş gibi en sık rastlanılan bağımlılıkların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, psikolojik müdahale ile bu zorlukların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu söyledi.

Yaşam - 5 gün önce

Psikolog İrem Durna, sigara, alkol, uyuşturucu madde, kumar, internet, sosyal medya, yeme ve alışveriş gibi en sık rastlanılan bağımlılıkların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, psikolojik müdahale ile bu zorlukların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu söyledi.

Bağımlılık, bireylerin belirli bir maddeye veya davranışa karşı kontrolünü kaybetmesi durumu olarak nitelendiriliyor. Bu gibi durumlarda bağımlıların hayat kalitesi düşerken, sosyal yaşama da entegre olmaları zorlaşıyor. En sık rastlanan bağımlılıklardan olan sigara, alkol, uyuşturucu madde, kumar, internet, sosyal medya, yeme ve alışveriş bağımlılıklardan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden Medicana Sağlık Grubu psikologlarından İrem Durna, yaşam kalitesine düşüren alışkanlıklardan kurtulmanın püf noktaları hakkında bilgi verdi.

Tedavi edilmeyen bağımlılıkların insan hayatındaki olumsuz etkilerine değinen Medicana International Samsun Hastanesinden psikolog İren Durna, “Bu gibi durumlarda kişi bağlı olduğu madde veya davranışı bırakmakta zorlanabilir, bırakmak, durdurmak istese de kendine hakim olmakta güçlük çekebilir ve sürekli olarak bu ihtiyacı karşılamak için eyleme geçebilir. Bağımlılıklar, genellikle psikolojik ve fiziksel etkilerle birlikte gelir. Bireyin sosyal, iş ve kişisel hayatını olumsuz etkileyebilir. Bağımlılıkların psikolojik boyutları travmatik deneyimler, duygusal bozukluklar, özsaygı eksikliği, stres gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bu faktörler tedavi sürecinde dikkate alınması gereken unsurlardandır” dedi. “Doğru psikolojik müdahale ile bu zorlukların üstesinden gelmek mümkün”

Alışkanlıklardan kurtularak kaliteli bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu ifade eden İrem Durna, “Sigara, alkol, uyuşturucu madde, kumar, internet, sosyal medya, yeme ve alışveriş en çok mücadele ettiğimiz bağımlılıklar arasında bulunmaktadır. Bu tür bağımlılıklar hayatınızın kontrolünü ele geçirdiğinde kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Bağımlılıklar, kurtarılamadıklarında bireylerin hayat kalitesini düşürür, sosyal ilişkilerini zedeleyebilir. Bu noktada psikolojik müdahale, bağımlılıklarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir. Bağımlılıkların her bireyde farklı nedenleri ve belirtileri vardır. Bu nedenle iyileşme sürecinde kişiselleştirilmiş terapi yaklaşımları kullanılmalıdır. Bireysel terapi seansları, bireyin bağımlı davranışlarını ve tetikleyicilerini keşfetmesine sonrasında bağlı olmaktan kurtulmasına yardımcı olur. Doğru psikolojik müdahale ile bu zorlukların üstesinden gelmek mümkündür” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Aksaray’ın organik sarımsakları Rusya ve Almanya yolunda

2024-06-26 09:35 - Ekonomi

Bir balın Anzer Balı olup olmadığı artık yayladaki çiçeklerin listesi ile değil referanslı kovan ile belirlenecek

2024-06-27 12:17 - Ekonomi

Trabzonspor, Lundstram ve Barisic ile anlaştı

2024-06-21 17:43 - Spor

Erken tanı ALS’de hastanın hayat kalitesini arttırmak için çok önemli

2024-06-21 15:53 - Yaşam

Samsun’un kırsal mahalle okuluna metaverse sınıfı

2024-06-22 18:03 - Eğitim

Kastamonu Üniversitesi’nden THE etki sıralamasında büyük başarı

2024-06-22 12:45 - Eğitim

Beyşehir Gölü’nde tekne alabora oldu: 3 kişi kurtarıldı, 1 kişi boğuldu

2024-06-23 14:29 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli: "1 Temmuz’da başlayacak söz konusu davaya sadece avukatlarımız katılacak, bunun dışında hiç kimse orada bulunmayacaktır"

2024-06-25 13:52 - Politika

5 yaşındaki çocuğu dudağından öpmeye zorlayan kadın tutuklandı

2024-06-24 17:59 - Gündem

Cildiye profesörü uyardı: “Tırnak dibinde görülen siyah leke, cilt kanseri öncüsü olabilir”

2024-06-21 12:49 - Yaşam

İlgili Haberler

Dünya kadınları Sivas’ın toprağıyla güzelleşiyor

16:18 - Yaşam

Çocuklarınız ekran bağımlılığı bu süreleri geçiyorsa dikkat

15:44 - Yaşam

Aileler dikkat: “Çocuklarınızın omurga duruşunu kontrol edin”

12:30 - Yaşam

Bayburt Devlet Hastanesinde son 1 haftada 7 bin 764 hastaya bakıldı

11:20 - Yaşam

Sarımsak ve ısırgan otundan tedavi destekleyici ürün geliştirdiler

11:54 - Yaşam

Günün Manşetleri

Karabük’te zincirleme kaza: 2’si ağır 4 yaralı

19:53 - Gündem

Şiddetli rüzgar evlerin çatılarını uçurdu

19:53 - Gündem

Karabük’te uyuşturucu operasyonlarında 2 kişi yakalandı

19:51 - Gündem

Fabrikada üzerine kütük düşen işçi hayatını kaybetti

19:27 - Gündem

Konya’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

19:22 - Gündem