?>

Çölyak bir hastalık değil, yaşam biçimidir

Medicana konya hastanesi beslenme ve diyetetik uzmanı dyt. Merve sena nazlı, “çölyak hastalığının başka hastalıkların belirtileriyle aynı olabilmesi teşhisi zorlaştırabiliyor. Bu nedenle tanı için hekim tarafından kanda glutene karşı antikor seviyesini ölçen testler (antigliadin antikorları, endomisyum antikorları transglutaminaz antikorları) yapılmaktadır. Eğer bu antikorlardan en az birisi pozitif olursa ya da hekim şüphelenirse kesin tanı için ince bağırsaktan biyopsi alınması gerekebilir” dedi.

Yaşam - 4 ay önce

Türkiye’de 700 bin Çölyak’lı birey olduğu tahmin edilirken, her 100 kişiden 1’inin Çölyak’lı olduğunu, bu durumun buzdağının sadece görünür kısmı olduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, tanı almayı bekleyen çok fazla kişi olduğuna dikkat çekti.

İnce bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti olan Çölyak; çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabiliyor. Çölyak hastalığının teşhisinin zor olduğunu vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, “Çölyak hastalığının başka hastalıkların belirtileriyle aynı olabilmesi teşhisi zorlaştırabiliyor. Bu nedenle tanı için hekim tarafından kanda glutene karşı antikor seviyesini ölçen testler (antigliadin antikorları, endomisyum antikorları transglutaminaz antikorları) yapılmaktadır. Eğer bu antikorlardan en az birisi pozitif olursa ya da hekim şüphelenirse kesin tanı için ince bağırsaktan biyopsi alınması gerekebilir” dedi.

Tedavinin ömür boyu sürecek olan glütensiz tıbbi beslenme tedavisi olduğunu söyleyen Dyt. Merve Sena Nazlı, bu tedaviye harfiyen uyulması gerektiğinin altını çizdi. Dyt. Merve Sena Nazlı, “Çölyak’lı hastaların klinik semptomlarının ortadan kalkması, test sonuçlarının normalleşmesi ve bağırsak mukoza zarının normal yapısına dönüşmesiyle, sindirim sisteminin sağlıklı duruma gelmesini sağlayan tek etkin tedavi yöntemi glüten içermeyen diyetin uygulanmasıdır. Alternatif tedavi olarak önerilen hiçbir yöntemin bilimselliği yoktur” diye konuştu. “Tek etkin tedavi glütensiz beslenmektir”

Çölyak hastalarına az miktarda glütenin bile zarar verebileceğini kaydeden Nazlı, “Çeşitli ürünler içerisinde glütene rastlamak mümkün olduğu için marketteki gıdaların etiketleri çok iyi okunmalıdır. Tek etkin tedavi yöntemi glütensiz diyet olduğu için yaşam boyu sürdürülmelidir. Çölyak tanısı almış her birey mutlaka çok iyi bir etiket okuyucusu olmalıdır. Aldığı her ürünün içindekiler kısmını inceleyip, glüten içermediğinden emin olduktan sonra tüketmek gerekir” şeklinde konuştu.

Yılda 1 veya 2 defa diyetin yolunda gidip gitmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Dyt. Merve Sena Nazlı, “Diyetin doğru ve kaçaksız bir şekilde yapılması ile tüm belirtiler yavaş yavaş geçmeye başlar ve kişi sağlıklı bir hayat sürdürür. Ufak kaçamaklar bazı hastalarda anında belirti vermeyebilir. Hastalar iyileştiklerini düşünüp diyeti bırakabilir. Fakat yapılan kaçamakların sinsi bir gidişat gösterebildiği bilinmektedir. Maalesef bu kaçamaklar nedeniyle başka hastalıklarla karşılaşmak da söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Çölyak hastalığının genetik geçişi olan bir hastalık olduğunu, çölyak teşhisi alan bireylerin aileleri belirti taşımıyor olsa bile tarama testleri yapılması gerektiğini ifade eden ve kendisi de Çölyaklı olan Dyt. Merve Sena Nazlı, “Diyet kesin ve net olarak yapılmadığında veya geç teşhis konulduğunda diyabet, troid, kemik erimesi, çocuklarda boy kısalığı veya çeşitli kanserler olarak ortaya çıkabilir. Şuan İçin Çölyak hastalığının tek etkin tedavisi glütensiz beslenmektir” dedi.

Çölyak hastalığının teşhis edilene kadar bir hastalık, teşhis edildikten sonra ise yaşam biçimi olduğunu kaydeden Dyt. Merve Sena Nazlı, “Glütensiz özel olarak hazırlanan unlar, ekmekler, makarnalar, bisküviler, pirinç, mısır, kinoa, greçka (karabuğday), patates, meyve, sebze, yumurta ve et ürünlerinin yenilmesinde sakınca yoktur. Bağırsak onarıcı etkisi olan kemik / ilik suları, avokado, hindistan cevizi gibi besinler de rahatlıkla tüketilebilir. Glütensiz diyete uyup yeterli ve dengeli beslenmeye başlandığında karşılaşılan vitamin, mineral eksiklikleri ortadan kalkabilecektir” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ordu manzaralı dağ kızağı, bölgenin yeni turizm rotası oldu

2024-07-05 10:15 - Gündem

Samsun’da evden hırsızlık yapan 3 kişi yakalandı

2024-07-05 11:31 - Gündem

Çorum’da gökyüzünde tanımlanamayan parlak cisim merak uyandırdı

2024-07-05 23:13 - Gündem

Aydın Çifçi, İlkadım İlçe Jandarma Komutanı oldu

2024-07-04 18:18 - Gündem

Ordu’da iki ilçeyi sel vurdu: Evler sular altında kaldı, tarım arazileri zarar gördü

2024-07-07 18:14 - Gündem

Stephane Bahoken 1 yıl daha Kayserispor’da

2024-07-06 09:02 - Spor

Samsun’da bir kişi silah vurulmuş halde ölü bulundu

2024-07-05 17:14 - Gündem

Nwakaeme: "Yeniden şampiyonluk yaşamak istiyorum"

2024-07-03 21:27 - Spor

Giresun’da bir düğünde çıkan kavga ortalığı savaş alanına çevirdi

2024-07-06 18:14 - Gündem

Merih Demiral’a Çankırı’dan davet: "Tüm hemşehrilerim bozkurtla karşılamaya hazır"

2024-07-04 21:49 - Spor

İlgili Haberler

Grip çocuklarda ishal ve kusma ile gelebilir

12:44 - Yaşam

Özel bireyler bu diş kliniği ile tedavilerine daha çabuk ulaşacak

11:52 - Yaşam

Bir kez pişince kansere şifa ikincisinde kansere neden oluyor

09:39 - Yaşam

ERÜ Hastaneleri’nin yeni acil ek binası tanıtıldı

17:46 - Yaşam

Uzmanından anne adaylarına normal doğum önerisi

13:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

Annesini darp eden şahıs tutuklandı

12:45 - Gündem

Masaj salonunda genç kadını ölüme terk edip, kurtulmaması için kapıyı kilitlemiş

12:42 - Gündem

Samsun’da kaçak tütün mamulleri ele geçirildi

12:38 - Gündem

24 suç kaydı bulunan şahıs motosiklet çaldı

12:18 - Gündem

Lise öğrencisi okula tabanca getirip arkadaşını öldürdü

12:16 - Gündem