?>

Epilepsi nöbeti geçirene soğan koklatmak değil travmayı engellemek önemli

Nöroloji uzmanı doç. Dr. Faik ilik, “soğan koklatma ya da ağzına değişik bir şeyler sokma, hastanın daha olacağını düşünerek bu hareketleri yapmayı biz önermiyoruz. Hava yolu açıklığını sağlayıp yan çevirip tramvayı önlemeye çalışacağız” dedi.

Yaşam - 8 ay önce

Uzmanlar, epilepsi halk arasındaki adıyla sara hastalığında nöbet geçirene daha iyi olacağını düşünerek soğan koklatmak ya da ağzına değişik bir şeyler sokmak gibi yöntemler değil, hava yolu açıklığını sağlayıp, yan çevirip, travmayı engellemeye çalışmak gerektiğini söyledi.

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Faik İlik, epilepsinin beyindeki anormal elektriksel deşarjlar sonucu gözlenen bir hastalık olduğunu söyledi. Doç. Dr. İlik, beynimizde normal, dengeli bir elektriksel senkronizasyon olduğunu belirterek, "Ancak bunun bozulması sonucunda aniden elektriksel deşarjlar meydana gelir ve böylece epileptik nöbetler oluşur. Epileptik nöbetlerin aslında birçok çeşidi vardır. Bunlar; duysal, psikolojik, motor nöbetler gibi epilepsi çeşitleri vardır. Mesela bazısında bilinç kaybı olmadan, hastanın sadece kolunda kasılma gibi, bazen hastanın duysal nöbet dediğimiz, burnuna kokuların gelmesi gibi nöbetler vardır. Yaygın olarak bilinen en sık nöbet şekli de aslında budur. Hastanın kollarında şiddetli kasılmanın olduğu, gözlerinde bir noktaya kayma, idrar kaçırması şeklinde kendini gösteren büyük nöbetler de vardır. Biz bunlara jeneralize tonik-klonik nöbetler deriz. Bunlar halk arasında sara hastalığı olarak bilinir. İnsanların yüzde 5’i hayatlarında bir kere epileptik nöbet geçirebilir. Bu, insanların epilepsi hastası olduğunu göstermez. Tekrarlama sıklığı, hastaya yapılacak olan radyolojik tetkikler, elektro fizyolojik tetkiklerle tanıyı o şekilde koyuyoruz. Bu elektro fizyolojik tetkiklerden de en çok kullandığımız ise EEG’dir” şeklinde konuştu. “Soğan koklatmak değil, hava yolu açıklığını sağlayıp, yan çevirip, travmayı engellemeye çalışmalıyız"

Epileptik nöbet geçiren bir hasta gördüğümüzde ne yapılabileceği ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Faik İlik, “Hastane ortamında yapabileceğimiz ilaçlar var. Nöbeti engelleyici çok güçlü ilaçlarımız var. Ancak biz yolda gördüğümüzde, ilk olarak bu hastalarda hava yolu açıklığını sağlamamız gerekecek. Ayrıca hastanın güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Çünkü bu hastanın nöbet anında bilinci gitmiştir. Bunun için neler yaparız; sivri uçlu şeyleri hastadan uzak tutmalıyız. Hastada kafa travması olmaması, kafasını vurmaması için başının altına yastık koyarız ya da elimizle tutarız. Burada aslında hastanın yaralanmaması için uğraşacağız. Bununla birlikte hastayı bir tarafa çevireceğiz. Sağ ya da sol olabilir fark etmez. Buradaki asıl amacımızsa hasta tükürüğünü ya da o arada kusma olursa bunların akciğere gitmesini engellemek gerekiyor. Bu yüzden sağa sola çevirip, hava yolunu sağlayıp hastanın kafa travması olmamasını sağlamaya çalışacağız. Hastanın daha iyi olacağını düşünerek soğan koklatmak ya da ağzına değişik bir şeyler sokmak gibi bunları önermiyoruz. Hava yolu açıklığını sağlayıp yan çevirip travmayı engellemeye çalışacağız” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kutsal emanetler Ankara’da

2024-02-09 17:48 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan kandil mesajı

2024-02-06 11:47 - Gündem

2024-YKS’de ’Sıkça Sorulan Sorular’ yayımlandı

2024-02-08 15:51 - Eğitim

Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi açıldı

2024-02-09 14:59 - Gündem

İYİ Parti Tokat Belediye Başkan Adayı Menteşe’den ziyaret!

2024-02-07 15:18 - Gündem

Ak Parti’nin Niğde ilçe ve belde adayları belli oldu

2024-02-09 16:55 - Politika

Samsun’da silahlı saldırıya uğrayan genç kadın hayatını kaybetti

2024-02-06 14:54 - Gündem

Samsun’da jandarmadan uyuşturucu operasyonu

2024-02-08 19:12 - Gündem

Otomobil hırsızları yakalandı

2024-02-10 19:22 - Gündem

Deprem bölgesindeki hurda araçların şasi numaralarını yurt dışından getirdikleri araçlarla değiştiren şebeke çökertildi

2024-02-07 16:08 - Gündem

İlgili Haberler

Beyşehir’de öğrenciler “Bir kan, bir can” dedi

17:12 - Yaşam

Önce bilgilendirme sonra tarama yapıldı

15:09 - Yaşam

ESOGÜ Hastanesi’nde Hasta Hakları Günü etkinliği düzenlendi

15:34 - Yaşam

Radyofrekans yöntemi fıtık tedavisinde başarılı sonuçlar veriyor

15:43 - Yaşam

İl Sağlık Müdürü Bildirici hasta hakları stantlarını ziyaret etti

14:47 - Yaşam

Günün Manşetleri

Narkotik polisinden torbacı operasyonu: 2 gözaltı

00:10 - Gündem

Samsunlu er şehit oldu

00:05 - Gündem

Konya’da balkonda mahsur kalan kedi kurtarıldı

23:35 - Gündem

Kamyona çarpan motosikletteki 2 genç ağır yaralandı

23:35 - Gündem

İntihar ettiği sanılan genç, haberlerde kendini görünce köyüne geri döndü

23:05 - Gündem