“GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİNİN EN BÜYÜK SINAVI İŞSİZLİKLE”

Gündem - 3 yıl önce

 

“19 MAYIS; AKLINDA, FİKRİNDE `VATANIN SELAMETİ` VE `BAĞIMSIZLIK’ OLAN TÜRK MİLLETİNİN KURTULUŞA VAKUR YÜRÜYÜŞÜNÜN BAŞLADIĞI GÜNDÜR.”

Türk Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Hakan Akkaya, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve SpBayramı dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak “Günümüz gençliğinin en büyük sınavının işsizlikle” dedi. Başkan Akkaya mesajında Atatürk’ün gençlerin eğitimine çok önem verdiğini vurgulayarak, “Kütahya-Eskişehir Savaşları devam ederken, 15-21 Temmuz 1921 tarihlerinde ülkenin en seçkin eğitimcilerini bir araya getirdi ve 1. Maarif Kongresini düzenleyerek, zafer sonrasında kurulacak yeni Türkiye Cumhuriyeti Devletinin eğitim sisteminin temellerini attı. Çünkü eğitimden yoksun, eğitimi arazlı bir devletin gençlere sunacağı hiçbir vasıta yoktu. Atatürk, o kongrede de gençliğe seslendi ve gelecek için hazırlanan vatan çocuklarına, hiçbir zorluk karşısında baş eğmeyerek sabırla çalışmalarını öğütledi. Bu öğüt Türk gençliğinin bugün dahi kulağında küpedir.

Atatürk gençliğe iyi bir gelecek bırakmak için çabaladı. İşte bu yüzdendir 3 Mart 1924`te Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1926`da Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun çıkarılması, 1 Kasım 1928`de yeni Türk Harflerinin kabulü,  1931`de Türk Tarih Kurumu, 1932`de Türk Dil Kurumunun açılması, 1933 yılında üniversite reformunun gerçekleştirilmesi. Ne kadar minnettar olsak azdır” dedi.

Günümüz gençliğinin en büyük sınavının işsizlikle olduğunu belirten Başkan Akkaya, “TÜİK istatistiklerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlikanı yüzde 25 oldu. Pandeminin de etkisiyle işlerini kaybeden gençler, pırıl pırıl hayallerle diplomasını henüz almışken, işsizlik gerçeğiyle yüz yüze kalan gençler, zorunlu izne çıkarılan, en verimli dönemlerini evde geçiren gençler.... Her biri bu buhranlı dönemleri atlatacağı, kendisi ve ailesinin emeklerinin karşılığını alacağı aydınlık günlerin gelmesini bekliyor.

İleri düzeyde eğitim almasına rağmen iş bulamayan, aldıkları eğitime uygun bir pozisyonda çalışamayan ya da projelerine, araştırmalarına kaynak ayrılmayan gençlerimizin bir kısmı farklı ülkelerde iş ve hayat kurma arayışına girmektedir. Beyin göçü dediğimiz kalifiye, eğitimli, donanımlı gençlerin yabancı bir başka gelişmiş ülkeye yerleşip çalışmak için ülkemizden ayrılması, bu gençlerin kaybedilmesi ciddi bir zafiyettir. Bu noktada yüksek donanımlı gençlerimizi belirsizliğe savurmak yerine, onlara yeterli kaynaklar sunarak ülkemize hizmet etmelerini sağlamak için teşvik etmek önceliğimiz olmalıdır.

Peki gençler için devletimiz hangi somut adımları atmalı? Bu noktada yapılması gereken en önemli hamle belki de okul öncesinden itibaren tüm kademelerde çağın gereklerine ve cumhuriyetin muhtevasına uygun, bilimsel ihtiyaç ve kazanımları yörüngesine alan, milli ve evrensel değerlere uygun bir eğitim politikasının belirlenmesidir. Müfredat üzerine çalışmalar yaparak, çocuklarımızı, gençlerimizi boğmadan bir içerik geliştirilmeli, aksayan yönler üzerinde ciddi bir tedavi süreci yürütülmelidir.

Gerek bilgi, birikim aşılamasında gerekse çocuklarımızı hayata hazırlamakta başat rolü olan öğretmenlerimizin sayısını artırmalıyız ki, eğitim, bilim, kültür ve sanat alanlarında öncü ülkeler arasında olalım. Öğretmen sayısı yetersiz ise hedeflerinize ulaşmakta başarılı olamazsınız. Bu nedenle gençlerimizin bayramında temel talebimiz ülkemizdeki öğretmen atama sayısının ihtiyacı ve beklentileri karşılayacak düzeyde artırılmasıdır.

Meslek lisesi memleket meselesi denilmesine rağmen bu önermeyle taban tabana zıt uygulamalara şahit oluyoruz. Oysa meslek liselerimiz salgın döneminde kısıtlı bütçelerine rağmen dezenfektan, maske, solunum cihazları üreterek, öğretmeni ve öğrencisiyle kriz döneminde hayat pınarımız olmuştur. Böylesine önemli bir işlevi olan bu okullarımız konusunda yapılması gereken; meslek lisesi algısının düzeltilmesi, öğrencilerin bu okulları tercih etmesi için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanması, iş gücü ve istihdamın desteklenmesi, gençlerimize fırsat verilmesi noktasında meslek liselerinin önemi göz önüne alındığında bu okullara fiziki ve alt yapı yatırımı yapılması, teşvik verilmesi, niteliklerinin artırılarak öğrencilerin tercih edeceği gözde okullar arasında yer alması hedefimiz olmalıdır.

Ülkemizde üniversite sayısı 209`a ulaşmıştır. Ancak ülkemizde üniversitelerin sayıca fazlalığı, hepsinin verim ve kalite yönüyle yüksek düzeyde olduğunu göstermiyor. Ne yazık ki köklü üniversiteler dışında birçok üniversite yeterli fiziki alt yapı ve teknik donanıma sahip değildir, akademisyen görevlendirmekte dahi sorun yaşamaktadır, AR-GE faaliyetleri ve bilimsel çalışmaları teşvik etmekten uzaktır, bir kısmı tabela üniversitesi olmaktan öteye gidememiştir. Dolayısıyla yapılması gereken üniversite sayısının artırılmasının yanı sıra, üniversitelerimize yeterli kaynak sağlayıp, mevcut koşullarını iyileştirerek verimliliklerini artırmaktır. 

Bu eksende toplumların karakteristiği olan değişim ile toplumsal değişmeyi etkileyen faktörlerden biri olan küreselleşme göz önüne alınarak, gençlerimizin sorunlarının çözülmesi gerek müreffeh yarınlara hazırlanmaları gerekse doyum alan ve mutlu bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri ve ülkesine hizmet etmeleri noktasında çok önemlidir. Bilinmelidir ki; Türk gençliğinin dünya üzerinde fikirlerinin kabul görmesi, bilgi ve donanım yönüyle tercih edilmesi, rekabetçi dünya düzeninde yerini alması;  her alanda çağı yakalamak ve bunu yaparken de gençlerimizin tarihi birikim ve tecrübeleri önlerine ışık tutan bir fener olarak kullanmasıyla mümkündür.

Öte yandan şunu da belirtmek isteriz ki; 21. yüzyılın Türk gençleri, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki Türk gençleri gibi tarihi hafızası olan, değerlerini pazarlık konusu yapmayan, milli bilincini örselemeye çalışanlara geçit vermeyen bir gençliktir. Tehli-keanında her birinin alacağı pozisyon ecdadın yaptığı gibi millilikten taraf olacaktır. Buna inancımız tamdır. Çünkü nesiller geçse de Türk gençliği Atamızın açtığı yolda, gösterdiği hedeflere hiç durmadan yürümeye ant içmiştir. 

Bu vesileyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve SpBayramı’nı kutluyor; başta devletimizin kurucusu büyük Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve dualarla anıyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞKAN KAYA`DAN  DİMES`E TAM DESTEK

2021-05-18 10:30 - Gündem

MÜLTECİ ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

2021-05-18 10:22 - Gündem

“GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİNİN EN BÜYÜK SINAVI İŞSİZLİKLE”

2021-05-19 10:50 - Gündem

“YANLIŞLARDAN DÖNÜLMELİ MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ”

2021-05-18 10:28 - Gündem

TOKAT BELEDİYE MECLİSİ’NDEN İSAİL’E KINAMA

2021-05-18 10:36 - Gündem

DİMES İLE GURUR DUYUYORUZ”

2021-05-18 10:31 - Gündem

İlgili Haberler

Yağlı direk yarışları nefesleri kesti, büyük ödülü kimse alamadı

20:04 - Gündem

Sinop’ta trafik kazası: 2 yaralı

20:06 - Gündem

Kdz. Ereğli’de 1 Temmuz Kabotaj Bayramı Coşkuyla Kutlandı

20:08 - Gündem

2 yaşındaki çocuğu otoparkta unuttular

19:01 - Gündem

Hükümlüler ve çocuklara tatlı ikramı

19:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Sinop’ta trafik kazası: 2 yaralı

20:06 - Gündem

Yayla evi küle döndü

19:39 - Gündem

2 yaşındaki çocuğu otoparkta unuttular

19:01 - Gündem

Boğulma tehlikesi geçiren genci dalgıçlar kurtardı

18:08 - Gündem

Samsun’da otomobil ile pikap çarpıştı: 1 yaralı

18:06 - Gündem