?>

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yetişen kadın CNC operatörleri iş başı yaptı

Orta karadeniz kalkınma ajansı (oka) tarafından çorum valiliği ve ticaret ve sanayi odası iş birliğiyle yürütülen “çorum sanayiinde kadın eli” projesi kapsamında cnc opetartörlüğü eğitimini tamamlayan kadınlar işbaşı yaptı

Ekonomi - 12 saat önce

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Çorum Valiliği ve Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle yürütülen “Çorum Sanayiinde Kadın Eli” projesi kadınların sanayiye entegrasyonu adına önemli bir adım atıyor.

OKA, Çorum OSB Müdürlüğü ve Yağmaksan A.Ş. iş birliğiyle hayata geçirilen alt protokol kapsamında, Çorum sanayisinde iş arayışında olan 10 kadına “CNC Operatörlüğü” eğitimi verildi. Sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli kadın CNC operatörlerinin yetiştirilmesi amacıyla hayata geçirilen bu eğitim programı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşgücü Piyasası Araştırması ve Çorum Yatırım Destek Ofisi’nin saha çalışmaları sonucunda ortaya çıkan gerçek ihtiyaçlara dayanıyor. Program, sanayide en yaygın kullanılan ve yüksek teknoloji gerektiren talaşlı imalat yöntemlerinden biri olan CNC dik işleme teknolojisi üzerine odaklandı. CNC Dik İşleme Teknolojisi ile donatılan kadınlar, sanayideki yerlerini sağlamlaştırarak yeni bir kariyer yolu çiziyor. Kadın CNC operatörleri iş başı yaptı

Eğitime katılan kadınlar, teknik bilgi ve sanayi tecrübesine sahip adaylar arasından seçildi. Eğitim katılımcılarının oluşturulmasında Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile Çorum Belediyesi Kariyer ve İş Merkezi’nden (ÇOKİŞ) destek sağladı. Hem teorik bilgiyle donatılmış sınıf ortamında hem de Yağmaksan A.Ş.’nin gelişmiş üretim tesislerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilen program, Yağmaksan A.Ş. mühendisleri tarafından verilen Teknik Resim eğitimiyle başladı. Ardından, Tezmaksan Akademi tarafından düzenlenen 4 günlük yoğun CNC Dik İşleme Merkezi Operatörlüğü eğitimiyle devam etti. Katılımcılar, CNC teknolojisinin tüm inceliklerini öğrenerek Freze Tezgâhı Kullanımı, CNC İşleme Merkezi Tanıtımı, Kontrol Paneli Kullanımı, CNC Takım Ayarları, Parça İşleme, CNC Programlama (G ve M Kodları), Güvenlik ve Operatör Bakımları gibi başlıca konular üzerinde yoğunlaştı.

Eğitim sürecinin sonunda, 7 kadın CNC operatörü, Yağmaksan A.Ş.’de iş başı yaparak Çorum sanayisinde yerlerini aldı.

Bu program, kadınların sanayide daha aktif rol almasını ve istihdam edilmesini hedefleyen çalışmaların bir parçası olarak, hem bölge ekonomisine hem de kadınların mesleki gelişimlerine katkı sağladı. Çorum sanayisinde kadın istihdamının artırılmasına yönelik bu adım, ilin sanayi sektöründeki rekabet gücünü artırmayı da amaçlıyor. Orta Karadeniz sanayi sektöründe yeni dönem

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, kadınların iş gücüne daha aktif katılımını sağlamak ve iş dünyasında liderliklerini desteklemek amacıyla Kalkınma Ajansları 2024-2025 yılı çalışma temasını “Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı” olarak belirledi.

Kalkınma Ajansları, bu tema çerçevesinde sağladıkları proje destekleri ve danışmanlık hizmetleriyle kadınların iş gücündeki, toplumsal yaşamda ve girişimcilik ekosistemindeki rollerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu hedefle OKA tarafından kadınların sanayiye entegrasyonunu sağlayacak ilk adım olarak, “Cazgır A.Ş.’den Kadınlara Mesleki ve Teknik Eğitim” başlıklı proje ile Çorum OSB’de faaliyet gösteren Cazgır A.Ş.’de Hitit Üniversitesi iş birliği ile kadın kaynak ustaları yetiştirilip yeni istihdam imkanları oluşturuldu. İkinci adım, talaşlı imalat sektöründe ezberleri bozmak için atıldı. OKA’nın rehberliğinde yürütülen projeler, Çorum’da kadınların sanayiye kazandırılmasını sağlayarak hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. OKA, Çorum ilinden başlayarak attığı bu adımı tüm bölge illerinde yaygınlaştırarak bölgede sanayi sektöründe yeni dönemi başlatmayı hedefliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: "61 bin 293 adet alan adının vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama olarak kullanıldığı tespit edilmiş ve gerekli önlemler alınmıştır"

2024-10-16 14:08 - Politika

Kırıkkale’de dikkatsiz sürücülerin yaşadığı trafik kazaları kamerada

2024-10-18 13:12 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özel’den, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ’mülteci’ çağrısı

2024-10-16 20:00 - Politika

Muhtarlar günü kutlandı

2024-10-19 12:51 - Gündem

Kapadokya’da 73 ülkeden 2 bin 400 sporcu koşacak

2024-10-18 16:58 - Spor

Salomon Cappadocia Ultra Trail’de parkur rekorları kırıldı

2024-10-20 13:31 - Spor

Yağmursuyu Göleti’ne 10 bin yavru sazan salındı

2024-10-17 13:30 - Gündem

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Argun: "Gazze’de yaşanan katliamlar gözümüzün önünde gerçekleşmektedir"

2024-10-16 22:11 - Eğitim

Virajı alamayan tır devrildi, yükü binanın bahçesine döküldü: 1 yaralı

2024-10-16 22:34 - Gündem

Beyaz önlükleriyle hekimliğe ilk adımı attılar

2024-10-16 21:21 - Eğitim

İlgili Haberler

Fırtına dindi, balık tezgahları şenlendi

15:48 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: "İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde 65 bin 807 gemi hareketi gerçekleşti"

13:21 - Ekonomi

Bafra’da çiftçilere 625 bin adet brokoli fidesi dağıtıldı

13:47 - Ekonomi

Vali Aksoy ve Başkan Kesikbaş Samsun’da

12:54 - Ekonomi

Yurt dışında 70 bin TL’ye satılan engelli klozetini Türkiye’de 20 bin TL’ye maletti

11:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TUSAŞ’ta gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olanların isimleri belli oldu

00:12 - Gündem

Aksaray’da araç ve şahıslar didik didik aranıyor

23:39 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya: "Maalesef şehit sayımız 5 olmuştur"

21:33 - Gündem

Saldırı öncesi teröristler güvenlik kamerasına yansıdı

21:20 - Gündem

Yozgat’ta seyir halindeki otomobil alev aldı

20:34 - Gündem