USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TESOB Başkanı Mehmet Bekçi, tarihi Taşhan’da esnafların yaşadığı sorunları basınla paylaştı.

TESOB Başkanı Mehmet Bekçi, tarihi Taşhan’da esnafların yaşadığı sorunları basınla paylaştı.
29-11-2013 10:20
Google News

Tokat Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Konferans Salonunda Birlik Başkanı Mehmet Bekçi ve Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Başkanı İhsan Tunç, tarihi Taşhan’daki esnafların sorunlarını bir basın toplantısıyla açıkladı.
Taşhan Esnaf ve Sanatkârlarının sorunlarını açıklayan Başkan Mehmet Bekçi, Taşhan esnafının mağdur edildiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti;

“Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Taşhan Esnaf ve Sanatkârlarına tebliğ edilen kira artışanları ve miktarlarıyla ilgili farklı yüzdelerle kiracıları rahatsız eden yüzde 50’lere varan artış ve verilen süre içerisinde sözleşmeleri yenilemeyen esnafların sözleşmelerinin fesih edileceğine dair yazılar esnaf ve sanatkârımızı mağdur etmektedir.
Farklı zamanlarda ihale edilen işyerleri için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gazete ilanı ile başlayan süreçte kiraya verilen işyerleri için şartlar v açık artırmayla en çok fiyatı vererek işyerlerini kiralayan esnaflar ile ilgili sözleşmeler imzalanarak kiralamalar gerçekleşmiştir. Vakıflardan işyerlerini kiralayan esnaf ve sanatkârlarımız üzerine düşen tüm yükümlülüklerini yerine getirmiştir.
Kira bedelinin belirlenmesi
Madde 344. tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulayacağı kira bedeline ilişkin anlaşmaları bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artışanını geçmemek koşuluyla geçerlidir denilmektedir. Bu kural bir yıldan daha uzun kira sözleşmelerinde de uygulanır.
2013 yılı TUİK verilerine göre 2013 Ocak ayı itibarı ile kira kontratlarına konudan yıllık enflasyona (ÜFE-TEFE) endeksli kira artışanları
Üfe 5,3 YILLIK ARTIŞ Tefe 8.62
12 aylıktalamalara göre Üfe+Tefe /2=6,98 olması gerekmektedir. Yani Vakıflar Bölge Müdürlüğü resmi bir kuruluştur. Keyfi kira uygulaması yapmaması esnafı mağdur etmemesi gerekir.
Anayasamızın 183.ncü maddesi “ Devlet esnaf ve sanatkarlarını koruyucu ve kollayıcı tedbirleri alır” demektedir. Kira artışanlarını belirleyen devletimiz keyfi uygulamaya da müsaade etmez. Bu konuyu Milletvekillerimize, Başbakanımıza iletip esnafımızın ve sanatkarlarımızın mağduriyetini önlemeye çalışacağız.
Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz kira artışlarıyla uğraşıp esnaf ve sanatkarlarımızı mağdur edene kadar esnafımızın muzdarip olduğu sorunlarını çözerlerse Taşhanda faaliyet gösteren esnaflarımız Tokat’ımızın yöresel ürünlerini el işi göz nuru olan ve Tokatımızla özdeşleşen eserlerini Tokat’ımızı turizm ve tanıtma alanında faaliyet gösteren kesimi desteklemeleri gerekmektedir.
Devletimiz kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarının gelecek nesiller aktarımını sağlamak için vergi muafiyeti bile getirmiştir.
Taşhan esnaflarının sorunları
1.Taşhanın üzerinin kapanması: Önerimiz Türkiyemizin muhtelif yerlerinde Taşhana benzer eserlerimizin üzeri kapanmıştır.Esnafımız kışın soğundan yağmurundan karından etkilenmemeli, ticaretini 12 ay yapabilmelidir. Şu anda Taşhanda ticaret 5 aydır.
2.Tuvaletler :Önerimiz Taşhan tuvaletleri sadece Taşhan esnafına hitap etmemektedir. Tarihi Taşhanımızı gezmeye görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerinde uğrak yeridir. Şehrimizin görünen yüzüdür. İnsanlarımıza büyük bir şekilde hizmet vermelidir.
3.Su ücretleri :Taşhanımızn wc, havuz, çeşme suyu aboneliği Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze aittir. Fakat Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz umuma açık olan wc ve çeşmelerdeki su tüketiminin bedelini Taşhan kiracılarından istemektedir. Adı Vakıf olan ecdadımızın bize emanet ettiği sebil olarak gördüğü yerli ve yabancı turistin su tüketiminin cezasını esnaf ve sanatkârlarımız çekmemelidir.
4.Oluklar : Taşhanın Yağmur Suyu olukları gözden geçirilmesi gerekmektedir.
5.Revakların yapılması :Yazın güneşinden kışın yağmurundan ve karından esnaf ve sanatkarlarımızın mağdur olmaması için revak olmayan yerlere revak yapılması mevcutlarının ise ihtiyaca göre uzatılarak tekrar yapılması gerekmektedir.
6.Isınma : Taşhanda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımız tarihi eser olan Taşhanımızın tarihi dokusunu bozmadan ısınma sorununu çözmelidirler.
7. Bürolar : Üst katta bulunan bürolar ticari alanlara dönüştürülmelidir.
8.Işıklandırma : Taşhanımızın iç ve dış mekanı görsel ve emniyet açısından ışıklandırılarak ilgi çekecek bir düzeye getirilmelidir.
9.Tesisat : Elektrik ve su tesisatları yenilenmelidir. Tehli-kearz etmektedir. Can ve mal kaybı açısından önem arz etmektedir.
10.Sigortalama : Taşhanımız Vakıflara ait olan bir binamızdır. Sigortalama işlemini Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olmalıdır. İşyerindeki ticari malları, malzemeleri sigortalatmak ve sigorta işlemi yaptırmak mecburi değil isteğe bağlıdır.
11.Güvenlik : Tarihi eser olan Taşhanımızda güvenlik görevlisi bulundurulmalı kamera sistemi kurulmalıdır.
12.Kefillik Teminat : Kiracılardan kefil vermeyenlerden teminat istenebilmelidir.
13.Turizm : Taşhanı ziyarete gelenlerin araçlarının park ihtiyacı giderilebilmeli, tur otobüslerinin park yapmalarına müsaade edilmelidir.
14.Tanıtım : Turizm İl Müdürlüğümüz Taşhan esnaflarının üretmelerini ve taşhanı tanıtan broşürler hazırlanmalıdır.
15.Tamirat : Merdiven ve balkon korkulukları gözden geçirilmeli. Turistlerimizin üst katları gezebilmeleri sağlanmalıdır.”

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
DDD
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ