USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOKAT KADEMDEN KADIN İSDİHDAMI ÇALIŞTAYI

TOKAT KADEMDEN KADIN İSDİHDAMI ÇALIŞTAYI
24-09-2018 09:32
Google News

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tokat Temsilciliği tarafından “Tokat İlinde Öncelikli Alan Olarak Kadın İstihdamı ve Uzun Süreli Hasta-Engelli-Yaşlı Bakımını Başarmada Eylem Stratejileri Ortak Akıl Çalıştayı” düzenlendi.

Düzenlenen Çalıştaya; Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ve eşi Hatice hanımın yanı sıra Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman ve eşleri, Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, Kadem Tokat İl Temsilcisi Müjgan Arslan, AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat, İl Protokolü ve Kadem Yönetim Kurulu katıldı.

Ankara Üniversitesi Yaşlı Bakım Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nagihan Yıldız Çeltik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Coşkun Gürboğa, Hayrabolu Üniversitesi’nden Aslı Tok Özen ve KADEM Merkezinden Kevser Nur Ürkmez çalıştaya katılımcı olarak iştirak ettiler.

KADEM’in 34. il temsilciliği olan Tokat’ın İl Temsilcisi Müjgan Arslan Çalıştayın açılış konuşmasında; KADEM’in ulusal ve uluslararası çalışmalardan bahsederek bölgelerinde de temsilcilik olarak bu minvalde projeler geliştirip uygulamak için çalıştıklarını vurguladı.

KADEM İl Temsilcisi Müjgan Arslan yaptığı konuşmada; “Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, kadınların ekonomik, siyasal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 2013 yılında kurulmuştur. Ülke geneline il temsilcilikleri vasıtasıyla hizmetlerine devam etmektedir.8 Mart 2018 tarihinde ilimizde faaliyete geçen KADEM, engelli olan olmayan, genç, yetişkin ve yaşlı kadınların yaşama katılımlarını sağlayarak bireysel mesleki gelişimlerine yönelik projeler ve aktiviteler düzenlemektedir. Toplumumuzda uzun sürede hasta, yaşlı ve engelli bakımında devletimizin sosyal politika reformları sayesinde yirmi yılın öncesi ile kıyaslanamayacakanda iyileştirmeler olmuştur. Bununla birlikte uzun sürede hasta, yaşlı ve engelli bakımında ağırlıklı olarak aile bireyleri ve özellikle de kadınlar tarafından yürütülmektedir. Öte yandan 65 yaş üstündeki nüfusanının artması, kadınların çalışma hayatında aktif olarak daha fazla yer alması, aile yapısının küçülmesi, boşanmaanlarının artması gibi faktörler nedeniyle aile bireylerinin bakım rolünün azalmasına sebep olmaktadır. Bu durumda dışardan destek ihtiyacınıtaya çıkarmaktadır. Hal böyle olunca uzun süreli hasta, yaşlı ve engelli bakımı ciddi bir istihdam alanı olarak dataya çıkmaktadır. Fıtratı ve yaradılışı gereği avantajlı olan kadın gelecekte şanslı olarak görülmektedir. Hasta, yaşlı ve engellisine evinde baktırmak isteyen bir kesim bulunmaktadır. Diğer taraftan da Halk Eğitim ve Üniversitemizin yüksekokulları vasıtasıyla eğitimini almış bir iş gücü bulunmaktadır. Fakat bu kesimin bir araya gelmesinde özellikle Tokat ilinde çok ciddi bir sıkıntı olduğunu görmüş bulunmaktayız. Biz de Tokat Kadem olarak, teşhis tedavinin yarısıdır diyerek bu sorunun sebebini bulmak sonrasında da toplumda var olan bir ihtiyacı gidermek, ihtiyacı giderirken de özellikle kadın istihdamını arttırmak adına yapılabilecek şeylerin tespiti için bu çalıştayı düzenlemiş bulunmaktayız. Bizlerden emeklerini esirgemeyen bu konunun paydaşı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kadının toplumumuzdaki yerinin önemine değinerek, Tokat Belediyesi’nin hanımlara yönelik faaliyetlerinden bahseden Başkan Eroğlu, bugüne kadar 10 Bin kadının kurslardan sertifika aldığını belirtti.

Başkan Eroğlu yaptığı konuşmada; “Kadınımız hem toplumumuzda, dinimizde apayrı bir yeri olan bizim önemli temel taşlarımızdır. Peygamber efendimizin cahiliye döneminde ilk yasakladığı şey kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesiydi. O dönemlerde kadının veya kız çocuklarının hiçbir önemi yoktu. Yine peygamberimiz bir hadisinde kadınların Allah’ın birer emaneti olduğunu belirtmiştir. Bizim medeniyetimizde kadınlar her daim baş tacı edilmiştir. Güçlü toplumların temelinde güçlü kadınlar vardır. Güçlü ailelerde bireylerin yetiştirilmesinde hanım kardeşlerimizin önemli bir rolü vardır. Geçtiğimiz sürece baktığımızda bugün itibariyle kadınlarımız çok daha iyi yerlere geldiler.

Seçme seçilme hakkından, ekonomik kazanımlar noktasında kadınlar çok daha iyi yerlere gelmiştir. Belediye olarak bizlerde engellilerimizle, engelli ailelerimizle her daim birlikte olarak onların her ihtiyacına cevap vermeye çalıştık. Kadınlarımıza yönelik açtığımız Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezlerimizle, Mahalle Konaklarımızla onların bir takım el becerilerini geliştirmelerine, sosyal aktiviteler içinde bulunmalarına hem geleceğe dair bir takım istihdam konusunda yardımcı olmak amacıyla son 3-4 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bugüne kadar Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezlerimiz ile Mahalle Konaklarımızda toplamda 10445 hanım kardeşimiz Belediyemizin açtığı kurslardan faydalanarak belgelerini aldılar. Ayrıca onlarca hanım kardeşimiz kendi işyerini açarak aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Yine bugüne kadar 6 Bin hanım kardeşimizi şehir işi ve şehir dışı kültür gezilerimize gönderdik.

Şehirlerimizi aydınlık yarınlara hazırlama sorumluluğu üstlenen ve hanımlarımıza hizmet etmekten onur duyuyoruz. Kendilerine çok şey borçlu olduğumuz, huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşları hanım kardeşlerimizi en içten duygularımla selamlıyorum” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman ise yaptığı konuşmada; “Değişim hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Her alanda, her zaman bir değişim içerisindeyiz. Kalkınma açısından da ağırlıklı olarak maddi kalınmada çok mesafe kat ettik. Tabi bu iktisadi ve maddi kalkınmanın yanında sosyal alanda da ilerleme sağlamamız gerekiyor. Bütün çabaların odağında insan var. Biz de görev icabı insanlarla iç içeyiz. Bizim inancımız, medeniyetimiz,  geleneğimiz yaşlıları, engellileri, dezavantajlı kesimleri korumayı öngörüyama, bir de hayatın gerçekleri var. Büyük aileler azalmış, aile yapısı çekirdek aileye dönmüş, iş, eğitim ve başka sebeplerle aileler dağılmış ve yaşlılar bir köşede yalnız kalmış. Böyle bir gerçeğin karşısında da yaşlılarımızın yanında olamaz hale geldik. Buradan hareketle bu insanların sıkıntı ve sorunlarını çözmek için çözüm üretilmesi gerekiyordu. Bu konuda ciddi adımlar atıldı. Bu çalışmaların Tokat için faydalı olacağını, yerel çözümler oluşturulacağını değerlendiriyorum. Kadın istihdamıanı Türkiye’de sürekli artıyor. Tokat’ta da böyle. Bu çalıştayın sonucunda çıkan rapbir rehberlik niteliği taşıyacak. Hayata geçirilmesi için el birliği ile gayret göstereceğiz. Emeği geçen ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
DDD
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53