Gündem

Kadınıninsanhaklarınınihlal edilmesineyolaçacakyasal değişiklikleremüsaadeedilmemelidir

Kadınıninsanhaklarınınihlal edilmesineyolaçacakyasal değişiklikleremüsaadeedilmemelidir
08-03-2021 10:24

 

Tokat Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlayarak yazılı bir açıklamada bulundu.

 Yapılan açıklamada, “Eşitlik, özgürlük mücadelesinin bir simgesi olan 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü; kadınlar ve kız çocuklarına uygulanan ayrımcılığıntadan kaldırılması için verilen mücadele ve dayanışmanın farkındalık günü olarak kutlanmaktadır.

 

Geçmişten günümüze cesaret ve fedakârlıkları ile vatanı, milleti ve hakları uğruna var gücü ile hayatını adayan tüm kahraman Türk Kadınlarımızın ruhu şâd olsun. Bize miras olarak kalan bu manevi mücadele ruhu, nesilden nesile geçecek olup her geçen gün daha güçlü olmaya bu uğurda çalışmaya ve güçlü bir toplumun umudu olmaya devam edeceğiz.

 

Kadınlarımızın eğitim hakkından, iş hayatından, toplumsal yaşamdan uzaklaştırılması düşünülemez. Ülkemizde toplumun yarısını oluşturan kadınlarımız eşit bir şekilde eğitim ve istihdam olanaklarına ulaşamamaktadır. Bu sebeple istihdam alanında kadınların önündeki engeller kaldırılmalı ve kadının ekonomik bağımsızlığına kavuşacağı istihdam politikaları oluşturulmalıdır.

 

Kadının çalışma hayatında yaşamakta olduğu zorluklar ve kadınların ev içinde harcadıkları emeğin görmezden gelinmesi engellenmelidir. Kadın emeğinin görünür olması sağlanarak, ekonomik olarak değerlendirmeye alınması gerekmekte olup kadının ekonomik bağımlılığının önüne geçilmelidir.

 

Kadının insan haklarının ihlal edilmesine yol açacak ve hukuk kazanımlarını geriye götürecek yasal değişikliklere hiç bir şekilde müsaade edilmemelidir.

 

Kadının toplumsal konumu güçlendirilmeli ve bunun önüne geçen gerek yazılı gerek görsel – dijital medyada kadın haklarına aykırı söylem ve eyleme izin verilmemeli, cinsiyete atfedilen özelliklerin ve algının önüne geçilebilmesi için caydırıcı yasal düzenlemeler getirilmelidir.

 

Ülkemizde en önemli sorunlardan biri olan kadının eğitim hayatından uzak tutulması, okuma yazma bilmeyen kadın sayısıanının yüksek olmasının önüne geçilmelidir. Ayrıca kadının siyasette karar alma mekanizmalarına katılım konusunda ayrımcılık temelli sorunların çözümüne yönelik politikalar oluşturulmalıdır.

 

Evrensel bir sorun olan ve Ülkemizde artmakta olan şiddet olaylarına karşı yapılan yasal düzenlemelerin işlevsellik kazanması, kanunun uygulanmasında yaşanan eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Asıl gayenin kadının insan hakları meselesi olduğu amaç edinilmeli ve bu sebeple erken yaşta toplum bilinci oluşturulması gerekmektedir.

 

Bizler Tokat Barosu olarak her türlü şiddetin karşısında durmayı ilke edinmiş, kadın ve aile haklarını korumak, güçlendirmek, için var gücümüz ile çalışmaktayız. Hakları uğruna mücadele veren kahraman kadınlarımız başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER