Gündem

Terör örgütü TİKKO üyesi olmak ve bu kapsamda çeşitli suçları işlemekle yargılanan 9 sanıktan 8`inin, ``Anayasa`yı ihlal`` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasının gerekçesi açıklandı. Sanıkların Tokat

Terör örgütü TİKKO üyesi olmak ve bu kapsamda çeşitli suçları işlemekle yargılanan 9 sanıktan 8`inin, ``Anayasa`yı ihlal`` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasının gerekçesi açıklandı. Sanıkların Tokat
14-12-2012 09:47

Terör örgütü TİKKO üyesi olmak ve bu kapsamda çeşitli suçları işlemekle yargılanan 9 sanıktan 8`inin, ``Anayasa`yı ihlal`` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasının gerekçesi açıklandı.

 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi`nin gerekçeli kararında, sanıkların çeşitli tarihlerde gerçekleştirdikleri eylemlerinin, ``bir bütün olarak vahim nitelikte olduğu`` kaydedildi ve ``üzerlerine atılı `Anayasanın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs` suçunu işledikleri sübuta erdiği için TCK`nın 309/1. maddesi uyarınca cezalandırılmaları yoluna`` gidildiği ifade edildi. 

         Kararda, örgütün genel sekteri olduğu belirtilen ``Dede Ellez`` kod adlı Halil Şahin`in bazı eylemlerine de yer verildi. 

         Sanık Şahin`in 12 Haziran 1994`te İsmail Karaca, 5 Kasım 1996`da Ali Haydar Eren adlı vatandaşların öldürülmesi ile çeşitli tarihlerde güvenlik güçleriyle çatışma eylemlerine katıldığı ve Tokat, Amasya, Ordu, Giresun kırsalında örgüt tarafından gerçekleştirilen pek çok olayın talimatını verdiği anlatıldı. 

         Gerekçeli kararda, Şahin`in Niğde`de kaldığı ``hücre evinde`` 16 Haziran 2006`da yapılan aramada bir miktar tehlikeli madde, 1 M-16, 2 Kaleşnikof ve 2 tabanca bulunduğuna, bu sebeple Şahin`in, silahlı terör örgütü faaliyeti çerçevesinde patlayıcı madde ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından da cezalandırılmasına karar verildiği belirtildi. 

         Ancak, sanık Şahin`in, üzerine atılı Mersin Mezitli AK Parti Belde Başkanlığı ile Tokat Valiliği`ne zaman ayarlı ve parça tesirli bomba konulmasına ilişkin eylemlerden beraat ettiği ifade edilen kararda, zira Şahin`in, bu ``eylemleri işlediğinin sabit olmadığı`` anlatıldı.          

         -``Sanıklar pişman olmadığı için indirim uygulanmadı``-          

         Kararda, 9 sanıktan 8`ine ``Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın öngördüğü düzenitadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasına önlemeye teşebbüs`` suçunu düzenleyen TCK 309/1. maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği ve ``pişman olmamaları`` nedeniyle cezalarında takdiri indirim uygulanmadığı bildirildi. 

         Gerekçeli kararda, sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması ve takdiri indirim uygulanmaması nedeniyle, Terörle Mücadele Kanunu`nun 5/1. maddesi uyarınca daha ağır cezaya hükmedilemediği belirtildi.         

         -Mahkemenin kararı- 

         Sanıklardan Zeliha Bulut, Tayyar Eroğlu, Resmiye Vatansever, Halil Şahin, Deniz Tepeli, Yaşar İnce, Sedat Ot ve Cengiz Kahraman ``Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın öngördüğü düzenitadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasına önlemeye teşebbüs`` suçunu düzenleyen TCK 309/1. maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmişti. 

         Mahkeme heyeti, ``pişman olmadıkları`` gerekçesiyle sanıklar hakkında takdiri indirim uygulamamıştı. 

         Sanıklar, üzerlerine atılı, ``terör örgütü faaliyeti çerçevesinde patlayıcı madde ve ruhsatsız silah bulundurmak, yağma ile sahte kimlik kullanmak`` gibi bir dizi suçtan da ayrıca çeşitli cezalara çarptırılmıştı. 

         Sanık Naki Demir ise silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan 12 yıl hapse mahkum edilirken, pişman olmadığı gerekçesiyle hakkında takdiri indirim uygulanmamıştı. Demir, ``terör örgütü faaliyeti çerçevesinde patlayıcı madde ve ruhsatsız silah bulundurmak ile sahte kimlik kullanmak`` suçlarından da ayrıca 22 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER